maandag 8 december 2014

Voor Stephanie

Al verwaarloos ik mijn blog nogal het afgelopen jaar, valt er weinig meer te lezen, maar als ik dan toch nog een niemendalletje op dit medium plaats, dan is er in ieder geval altijd Stephanie nog die het leest. Dit schrijfsel is dan ook speciaal voor jou Steef.

Julie en haar Peugeot, afbeelding "gevonden" op internet

Ik wil niet beginnen te zeggen dat ik TV verslaafd ben, maar er zijn toch een aantal dingen die ik niet graag oversla. DWDD, Vroege Vogels of Downton Abbey kan ik eventueel missen, maar programma's van Ilja Gort, Wouter Klootwijk kan ik zeker niet missen. Kootwijk is momenteel niet op de buis, maar ik heb een nieuw program ontdekt! "Les Carnets de Julie", elke vrijdag op TV5 Monde, Nederlands ondertiteld. Ik heb nog een guilty pleasure, Countryfile, elke zondagavond een gezellig program over de Engelse plattelandscultuur, maar daar gaat het hier verder niet over.

Julie, oh Julie. Ik werd op haar geattendeerd via een annonce op radio 1, over een Nederlands ondertiteld programma over Franse streekgerechten. Nou en dat is het! Nederlands ondertiteld, al blijkt dat flink lastig te zijn vanuit het Frans, ik vind het bijna storend.
De ingrediënten zijn als volgt: de mooie Julie Andrieu rijdt in een kleine rode Peugeot 204 het ganse Franse land af en per regio bezoekt ze mensen die streekproducten en gerechten maken. Aan het eind van een aflevering komen alle mensen uit betreffende aflevering bij elkaar en gaan ze samen eten. En flink door elkaar praten met allemaal elkaar aanvullende superlatieven waarbij ik geheel kwijt raak waar ze over gaan, de ondertiteling heeft er ook veel moeite mee. En dan helemaal aan het eind staat Julie op van de tafel en loopt naar de camera voor nog een gezellig afsluitend praatje. Tot zover niet echt ingrediënten voor een stukje visueel vuurwerk, maar....

Julie is geweldig! Ze is niet alleen een plaatje om te zien, ze snijdt zelf ook nog eens een sjalotje, pakt een garde uit handen, stopt haar handen in het deeg of braad een gezellig konijntje aan. Mooi en ze kan ook nog wat, wat wil je nog meer. Maar mijn betoog voor haar programma gaat verder (ik zal je niet vermoeien met lofzang voor deze presentatrice Steef). Julie komt bij echte mensen, Fransen, die in hun eigen omgeving een lokaal gerecht bereiden, niks geënsceneerd, gewoon in de meest mooie maar ook vreselijk lelijke keukens in Frankrijk, waar de man of vrouw des huizes z'n kunstje doet. Maar wat voor kunstjes! Echte Franse streekgerechten, niks haute cuisine, geen mooi opgemaakte bordjes maar authentieke recepten met mooie ingrediënten. Het programma is misschien niet zo mooi gemaakt als mijn eerder genoemde Nederlandse favorieten, ook niet zo mooi als de BBC serie "A French Odyssee" van Rick Stein, maar de authenticiteit, ja misschien zelfs wel een beetje de knulligheid, maken het tot een, voor mij, bijzonder mooie serie. Voorzien van leuke "internationale" muziekjes ook trouwens.

Ik neem de serie op, maar als ik thuis ben kijk ik ook tegelijkertijd. Een aantal weken geleden was ze in mijn favoriete streek, de Vaucluse, en daar bezocht ze onder andere een wijnhuis in Beaumes de Venise waar mijn favoriete witte wijn (voor weinig) vandaan komt! De chagrijnige, stille jongen met het baardje die ons elk jaar helpt was ook in beeld! wederom met een bruin poloshirt maar ditmaal in de wijngaard en niet in de cave. Er was zowaar een sprankje enthousiasme in hem te ontwaren op TV! niet dat mij dat wat uitmaakt, hij mag mij ook chagrijnig zijn heerlijke wijn verkopen, misschien is hij daarom wel zo betaalbaar. Zijn moeder bakte vervolgens een taart met daarin olijfolie en Muscat, ga het ook een keer proberen. In dezelfde aflevering was er een man die duifjes grilde aan het spit boven een vuur en na het grillen bedroop met spekvet dat hij in een speciaal soort trechtertje aan een pook deed die hij in het vuur had liggen. Het gesmolten vet spatte er onderuit op de duifjes die daardoor extra smaak kregen. Dat wil ik ook!

Ik ben fan, fan van Julie, maar zeker ook van haar Carnets. Het eerste receptenboek heb ik van Sinterklaas gekregen, de tweede heb ik zojuist bij de Fnac besteld, in Nederland niet te krijgen. Ik kan niet wachten tot ik weer eens tijd heb om op het gemakje te kokkerellen.

Ik denk dat jij het ook geweldig zou vinden Stephanie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten