Het is vakantietijd! Maar dat betekent niet dat er niet gegeten wordt, integendeel.
Ik ben op visite bij mijn zus en gezin in Noorwegen en samen met hun naar een vakantiewoning, of eigenlijk meer een hut, aan de Zuidoostkust geweest, in het pittoreske plaatsje Valle. Een prachtige locatie met haventje waar de visdiefjes zich tegoed deden aan de talloze scholen kleine visjes. Op de rotswand zat een reusachtige Oehoe die af en toe van zich liet horen, dat zie/hoor je ook niet elke dag. Aan deze kuststreek, grenzend aan de Noordzee meen ik, tref je tal van kleine plaatsjes en voor de kust talloze eilandjes met daarop één of meer vakantiehuisjes. Ziet er erg leuk uit. Schijnt ook dat de bovenklasse uit Oslo hier graag een tweede huisje heeft. En een boot, of liever nog, een boot voor elke gelegenheid; een boot om te vissen, een bootje voor naar de Spar aan vaste wal, een bootje voor de leuk en gewoon nog een paar. Je kunt er nooit genoeg hebben. Ik krijg ook het idee dat er in Noorwegen meer boten dan Noren zijn. Enfin, Noren eten vis, en dat hebben we geweten ook. De vriendelijke huteigenaar en buurman heeft ons meegenomen op een boot/vistrip. Op de grootste noot die hij had (om te vissen dan). Een prachtige tocht langs kleine rotsachtige eilandjes met bijna allemaal wel een schilderachtig huisje erop. Onderweg nog een zeehond gezien. Toen we het meest verre eiland voorbij waren kwamen we echt op volle zee en ging het volgas naar gewoon een stuk verderop. Motor uit en dan voel je pas echt de golven. De Noor viste met een lijn met een aantal haken eraan, mijn zwager met een werphengel. Binnen 20 minuten, mijn jongste neefje en zus waren inmiddels behoorlijk ziek, hadden we een aardige vangst. Twee kabeljauwachtigen pollak(?) en koolvis en behoorlijk wat makreeltjes.
's Avonds werden we door de buurman uitgenodigd, hij had ook nog wat verse krab, en hebben we de makreeltjes gegrild. Gewoon op wat ingevet aluminiumfolie met wat dille, peper en zout, heerlijk!
Dat was gisteren, vandaag wederom vis. Morgen ook denk ik. Vandaag stoof gemaakt van de pollak met dille, witte wijn en room, heerlijk met wat brood en groene salade.
Morgen wellicht brandade van de koolvis en daarna weer terug naar Nederland, voorlopig even geen vis meer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten