zondag 27 oktober 2013
Hert
Het is zondag. En op zondag mag er iets bijzonders op tafel. Was het maar wat vaker zondag, het liefst twee zondagen achter elkaar, dan duurt het wat langer voordat het weer maandag is.
Goed, zondag dus, herfst, vandaag voor het eerst behoorlijk wat wind, een voorbode voor de storm van morgen. De NS mailde mij met alvast excuses voor de aangepaste dienstregeling, RTL stuurde me zojuist een push bericht dat het morgen toch echt menens wordt. Meestal valt de werkelijkheid heel erg mee als men met dit soort waarschuwingen komt. Ik hoop maar dat dat nu ook zo is. Maar dat is morgen, vandaag is het zondag.
Op het menu vandaag: hert. Leuk idee dat de beesten die ik laatst in het wild gezien heb, het op je bord ook heel aardig doen. Al zal de herkomst van dit beest wel van ver zijn, en misschien nog wel gefokt ook. Persoonlijk zou ik hem dan toch liever van de Veluwe hebben. Van de verpakking werd ik ook niet veel wijzer, het enige dat er vrij prominent op stond was "reclame", een plofhert waarschijnlijk.
Enfin, hert dus, voorzien van een waardige entourage. Ik had op internet een mooi gerecht gezien, dat was echter met ree, waarvan saus van de karkas werd getrokken, maar dat is meer voor de happy few. Mijn variant erop met croutons (restjes stokbrood gebakken in olijfolie met kruiden), mousseline van knolselderij, ui (eerst gekookt, de helft daarna ingelegd in azijn, bramensaus en suiker, de andere helft even gebakken op het snijvlak en met suikersiroop gekarameliseerd) en een saus met rode wijn, vleesfond, verse gemberwortel, speculaasjes, scheutje Drambuie). Ik miste nog wat groen, had er een groene mousseline bij willen maken maar het ontbrak aan groene groenten. Gelukkig stond er nog wat bieslook in de tuin. Dit hele ensemble begeleidt door een rode Beaumes de Venise.
Genoeg dure woorden, het was gewoon erg lekker.
Wat vind je van mijn nieuwe layout?
Buiten koken
Afgelopen week heb ik een oud kacheltje opgeknapt. Dat wil zeggen, ik heb er wat aan laten lassen, de roest eraf en hittebestendige (moet nog blijken) verf erop (laten) spuiten. Het kacheltje heb ik gekregen in ruil voor een bos bloemen en staat nu in mijn tuin. Het idee er achter is dat ik nu buiten kan koken, vooral datgene dat binnen nogal nadrukkelijk zijn geuren achterlaat (mijn huisje stonk laatst een week naar op de huid gebakken roodbaars), of lang en langzaam moet garen.
Gisteren heb ik hem voor het eerst uitgeprobeerd. Hout er in, aansteken, kookplaat erop. In het pannetje op de foto zie je twee plakjes pancetta. En de pancetta is lekker knapperig gebakken om op een stampotje raapstelen te gaan. Alleen niet buiten op het kacheltje, het vuur ging steeds uit, gepaard gaande met hevige rookontwikkeling. Ik heb de pogingen het vuur opnieuw aan te maken opgegeven en heb het pannetje gewoon weer pinnen op een gaspit gezet.
Ook vandaag is het fikkie stoken nog niet echt vruchtbaar geweest, ik laat het er maar even bij zitten. Ik denk dat ik kleinere stukjes hout moet vergaren en proberen zo het vuur beter op gang te krijgen. Misschien is het kacheltje wel helemaal niet geschikt voor hout, of misschien ook wel, maar wellicht niet geschikt om op te koken.
Wordt vervolgd.
zondag 20 oktober 2013
Veluwe
Afgelopen vrijdag ben ik met een goede vriend naar de Veluwe geweest. Ons plan, of beter gezegd misschien de wens, was om wild te spotten. In alle vroegte, kwart over zes, vertrokken we met de auto richting Veluwe en kwamen anderhalf uur later aan in de buurt van de Woeste Hoeve. Na de auto geparkeerd te hebben, rugzak met camera en proviand, evenals uitgeprinte routebeschrijving bij de hand, gingen we door het hek, het Deelerwoud in. Wat is dat spannend! We hadden van te voren afgesproken dat we alleen mochten fluisteren, en hebben dit heel serieus genomen. Fluisteren en gebaren, behalve de A50 hoorde je verder niets! Het was nog schemerig en binnen vijf minuten spotten we reeds het eerste hert in de mist tussen de bomen. Een half uur later was het aantal herten al niet meer te tellen, al is het wel goed kijken en stil zijn wil je ze spotten. Opvallend, en eerlijk gezegd vond ik het ook een beetje tegenvallend, was hoe snel het schemer voorbij is. De mist bleef echter hangen en dat levert toch sprookjesachtige beelden op. De herten waren soms hele vage contouren en nauwelijks te zien, maar wellicht zagen ze daardoor ons ook niet. We hadden ons beiden trouwens aan de dress code gehouden en waren in stemmig donkergroen, wel zo netjes tegenover de hertjes.
Na een paar uur, wederom twee herten rechts van het pad, en deze keer gingen ze met elkaar op de vuist. Ze maakten daarbij zoveel herrie dat wij ze makkelijk konden besluipen en op een gegeven moment op zo'n 20 meter afstand zaten. Ze kwamen zelfs enigszins onze kant op gelopen. Een prachtige tafereel, het lawaai van het tegen elkaar kletteren van de geweien, het hijgen gepaard met dampwolken in de toch al mistige omgeving, en de geur, hoewel stank een beter woord is, van de urinerende mannetjes. Op de knietjes, met de camera in de hand, heb ik geprobeerd foto's te maken, maar er zit wel heel veel beweging in de opnames. Niet zozeer van de beesten als van een opgewonden fotograaf, zonder statief. Enkele minuten later hadden ze ons door en vertrokken op een drafje verder het woud in.
De route voerde ons verder langs heidevelden afgewisseld met mooie stukken loof- en naaldwoud. Onderweg deden we ons tegoed aan het meegebrachte brood, de zelfgemaakte walnotenlikeur, worst en water. We plukten eekhoorntjesbrood en andere paddestoelen (alleen voor eigen gebruik hoor), raapten tamme kastanjes en al doende vliegen de herten je bijna om de oren, prachtig! Na zestien kilometer kwamen we tegen het middaguur weer terug bij de auto. De kilometers al goed voelbaar in de benen, maar nog lang niet genoeg van de Veluwe.
Een heerlijke dag, lekker in de natuur, veel, heel veel (bijna achtendertig kilometer) lichaamsbeweging, nauwelijks blaren (dat geldt voor mij dan), een mooie oogst, kortom een fijne dag om op terug te kijken. De knokkende herten als ultieme toegift, de volgende keer graag wat zwijnen.
De Delftse Mederij
Afgelopen week heb ik een dagje geholpen bij de Delftse Mederij. Een aantal jaren geleden had ik deze voor het eerst ontmoet op een streekmarkt op de boterbrug in Delft. Ze stonden toen, willekeurig, naast de kraam van Mooimekkerland, geitenkaas uit Stolwijk. Voor mij is de combinatie van die twee nog steeds verrukkelijk, al waren ze zich daar zelf misschien minder van bewust. Ik heb het laatst al even gehad over de Zwarte Mede in combinatie met de geitenkaas fenegriek, echt een fantastische combinatie, zeker als je de kaas nog enige tijd laat rijpen.
Mede wordt gemaakt van honing, water en gist, grofweg dan. Wat er overblijft is een port-achtige drank, en daar zijn nog talloze smaakvariaties in. Alleen al de gebruikte honing is veel bepalend. Zo is er de zwarte mede met honing uit Kameroen, maar er zijn ook medes van lokale Hollandse honing. Daarnaast heeft Jaron (eigenaar van de mederij) talloze smaakexperimenten staan.
Elke mede heeft zijn eigen etiket en soms ook eigen fles. Ik heb geholpen met het bottelen van zwarte mede en daarnaast etiketten geplakt op reeds gebottelde mede, een secuur werkje. Ook hebben we enkele nieuwe smaken geproefd en dat belooft wat! Binnenkort komt de mederij met een nieuwe mede op de markt, ik ben benieuwd!
donderdag 3 oktober 2013
Confit
Het wordt herfst, gezellig! Laat ik dat "gezellig" maar stug volhouden want het einde van de zomer stemt mij eerder droevig. Maar bij de herfst hoort wild, waaronder de eend. Nu is de eend van vandaag een ingeblikte, en bij leven verre van wild, de smaak is er niet minder om. Confit de canard met linzen uit de oven, de gepeperde tomaatjes eveneens en daarbij de chips van gisteren en wat brood (tradition van Michel). Héérlijk!
Benieuwd naar het dessert? Koffie-ijs met stukjes chocolade en gebrande hazelnoot.
woensdag 2 oktober 2013
Chips!
Huisgemaakte chips! Eigenlijk loont het niet maar wilde het toch een keer proberen. Nu de vette zooi schoonmaken...
Abonneren op:
Posts (Atom)