zondag 27 oktober 2013
Buiten koken
Afgelopen week heb ik een oud kacheltje opgeknapt. Dat wil zeggen, ik heb er wat aan laten lassen, de roest eraf en hittebestendige (moet nog blijken) verf erop (laten) spuiten. Het kacheltje heb ik gekregen in ruil voor een bos bloemen en staat nu in mijn tuin. Het idee er achter is dat ik nu buiten kan koken, vooral datgene dat binnen nogal nadrukkelijk zijn geuren achterlaat (mijn huisje stonk laatst een week naar op de huid gebakken roodbaars), of lang en langzaam moet garen.
Gisteren heb ik hem voor het eerst uitgeprobeerd. Hout er in, aansteken, kookplaat erop. In het pannetje op de foto zie je twee plakjes pancetta. En de pancetta is lekker knapperig gebakken om op een stampotje raapstelen te gaan. Alleen niet buiten op het kacheltje, het vuur ging steeds uit, gepaard gaande met hevige rookontwikkeling. Ik heb de pogingen het vuur opnieuw aan te maken opgegeven en heb het pannetje gewoon weer pinnen op een gaspit gezet.
Ook vandaag is het fikkie stoken nog niet echt vruchtbaar geweest, ik laat het er maar even bij zitten. Ik denk dat ik kleinere stukjes hout moet vergaren en proberen zo het vuur beter op gang te krijgen. Misschien is het kacheltje wel helemaal niet geschikt voor hout, of misschien ook wel, maar wellicht niet geschikt om op te koken.
Wordt vervolgd.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten