zondag 20 oktober 2013
De Delftse Mederij
Afgelopen week heb ik een dagje geholpen bij de Delftse Mederij. Een aantal jaren geleden had ik deze voor het eerst ontmoet op een streekmarkt op de boterbrug in Delft. Ze stonden toen, willekeurig, naast de kraam van Mooimekkerland, geitenkaas uit Stolwijk. Voor mij is de combinatie van die twee nog steeds verrukkelijk, al waren ze zich daar zelf misschien minder van bewust. Ik heb het laatst al even gehad over de Zwarte Mede in combinatie met de geitenkaas fenegriek, echt een fantastische combinatie, zeker als je de kaas nog enige tijd laat rijpen.
Mede wordt gemaakt van honing, water en gist, grofweg dan. Wat er overblijft is een port-achtige drank, en daar zijn nog talloze smaakvariaties in. Alleen al de gebruikte honing is veel bepalend. Zo is er de zwarte mede met honing uit Kameroen, maar er zijn ook medes van lokale Hollandse honing. Daarnaast heeft Jaron (eigenaar van de mederij) talloze smaakexperimenten staan.
Elke mede heeft zijn eigen etiket en soms ook eigen fles. Ik heb geholpen met het bottelen van zwarte mede en daarnaast etiketten geplakt op reeds gebottelde mede, een secuur werkje. Ook hebben we enkele nieuwe smaken geproefd en dat belooft wat! Binnenkort komt de mederij met een nieuwe mede op de markt, ik ben benieuwd!
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten