zondag 27 oktober 2013

Hert


Het is zondag. En op zondag mag er iets bijzonders op tafel. Was het maar wat vaker zondag, het liefst twee zondagen achter elkaar, dan duurt het wat langer voordat het weer maandag is.

Goed, zondag dus, herfst, vandaag voor het eerst behoorlijk wat wind, een voorbode voor de storm van morgen. De NS mailde mij met alvast excuses voor de aangepaste dienstregeling, RTL stuurde me zojuist een push bericht dat het morgen toch echt menens wordt. Meestal valt de werkelijkheid heel erg mee als men met dit soort waarschuwingen komt. Ik hoop maar dat dat nu ook zo is. Maar dat is morgen, vandaag is het zondag.

Op het menu vandaag: hert. Leuk idee dat de beesten die ik laatst in het wild gezien heb, het op je bord ook heel aardig doen. Al zal de herkomst van dit beest wel van ver zijn, en misschien nog wel gefokt ook. Persoonlijk zou ik hem dan toch liever van de Veluwe hebben. Van de verpakking werd ik ook niet veel wijzer, het enige dat er vrij prominent op stond was "reclame", een plofhert waarschijnlijk.

Enfin, hert dus, voorzien van een waardige entourage. Ik had op internet een mooi gerecht gezien, dat was echter met ree, waarvan saus van de karkas werd getrokken, maar dat is meer voor de happy few. Mijn variant erop met croutons (restjes stokbrood gebakken in olijfolie met kruiden), mousseline van knolselderij, ui (eerst gekookt, de helft daarna ingelegd in azijn, bramensaus en suiker, de andere helft even gebakken op het snijvlak en met suikersiroop gekarameliseerd) en een saus met rode wijn, vleesfond, verse gemberwortel, speculaasjes, scheutje Drambuie). Ik miste nog wat groen, had er een groene mousseline bij willen maken maar het ontbrak aan groene groenten. Gelukkig stond er nog wat bieslook in de tuin. Dit hele ensemble begeleidt door een rode Beaumes de Venise.

Genoeg dure woorden, het was gewoon erg lekker.

Wat vind je van mijn nieuwe layout?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten