vrijdag 28 juni 2013

Kliekjesdag

Vanavond een diner met louter ingrediënten die reeds in huis waren en in sommige gevallen nodig op moesten. De brie en de crème fraîche lichtelijk over de datum, de asperges van eerder deze week.


De restanten van de asperges verwerkt in een crème soepje


De apserge-topjes in een ramequin met klontje boter en daarover een eitje gebroken. Langzaam laten stollen in de oven met wat peper en zout. Voor het opdienen van kervel erop. Naar een idee van Alexis Soyer, geïnterpreteerd door Lizet Kruyff.


Het restje brie rook nogal penetrant en moest hoog nodig op. In stukjes in de oven met wat honing en walnoot en de scherpe smaak en geur verdween.


Geïnspireerd door Rick Stein. Ik had nog wat abrikoosjes liggen en heb die ontpit en in helften verwarmd in de eerder deze week gemaakte vlierbloesemsiroop. Na het koken van de abrikozen het vocht nog even inkoken en over de abrikozen heengieten. Lekker met een beetje crème fraîche en wat gedroogde rozenblaadjes erbij.

woensdag 26 juni 2013

DarePigeon

Ik heb me toch een beetje vergist in die houtduiven. Of het zijn echt oerdomme beesten, of het zijn ware daredevils die zich niet door een onbenullig mens laten wegjagen.

Bij het openen van mijn gordijnen vanmorgen zat er al weer één op de dakrand van mijn keukentje, zich klaar te maken voor een landing in mijn petiterige tuintje. Helaas kan ik niet zien of het dezelfde is als die ik gisteren in mijn hand had, ik had hem eigenlijk moeten merken. Maar het is vast een duif die bekend is hier in de buurt, het heeft immers jaren geduurd voordat ze het kippenhok (met de deur open) hebben ontdekt.

dinsdag 25 juni 2013

Domme duif


Een kip als huisdier, of liever gezegd als tuindier, is leuk, maar het trekt ook andere beesten. Tot nu toe, al zo'n acht jaar, laten de katten de kip redelijk met rust. Muizen houden van kippenvoer, maar na er drie in de val te hebben gevangen heb ik ze niet meer gezien (de val staat er nog). Sinds dit jaar, en ik weet niet hoe dat opeens komt, trekt de kippenren ook merels en houtduiven. Leuk die vogels in de tuin, maar m.b.t. het overbrengen van ziektes heb ik ze toch liever niet in het verblijf van kip.

Vanmorgen was er weer een houtduif die heel brutaal in de ren restanten kippenvoer zat te pikken. Kip durfde niet uit het nachthok te komen vanwege de voor haar tamelijk grote vogel. Nadat ik vers voer heb gestrooid heb ik een touwtje aan het deurtje van de ren bevestigd en die naar het keukenraam geleid. Binnen vijf minuten, ik was nog bezig mijn ontbijt te bereiden, zat het stomme beest al weer in de ren. Met een ruk aan het touwtje vloog het deurtje dicht en was de duif gevangen. Hij fladderde wat tegen het gaas maar liet zich vrij makkelijk pakken. In mijn handen was het beest overigens minder groot dan ik dacht en dan heb ik nog kleine handen ook. Ik heb er wat foto's van gemaakt. Maar toen, wat moet je met zo'n duif. Houtduif zie je wel op de menukaart van dure restaurants, maar om het beest nu eigenhandig zijn nekje om te draaien ging me wat ver. Nog wel, want ik zou het eigenlijk best wel willen kunnen. De stap van gevederd levend beest naar lekker stukje vlees in de pan is me nog net wat te groot. Het beest is dan ook uit mijn handen weggevlogen en heb hem niet meer gezien.


maandag 17 juni 2013

Kip met aardbei


Voor deze combinatie adviseer ik om de tip te roken en dan in plakjes over een verse groene salade te draperen. Maak het geheel aan/af met een dressing van balsamico, olijfolie, beetje honing/suiker, peper, zout en stukjes aardbei. De kip kun je ook vervangen door eend of uitgebakken spekjes.

Wederopstanding

Wat ik vandaag toch zag.... he's alive!


Geen wonder dat je zo weinig van hem hoort...


Vanavond op de brommer met uw spareribs?

Salade verte

Zaterdag j.l. bij vrienden gegeten. Zelf had ik vegetarische bitterballen meegebracht, dat was nog even spannend. Eerder had ik de roe ervoor reeds gemaakt, op basis van groentebouillon en morilles, en later, na wat dagen stijven in de koelkast, de ballen gedraaid. Dat is eigenlijk het vervelendste werk, je hele handen zitten onder de derrie wat het draaien van de bal niet ten goede komt. Na het draaien eerst in de paneermeel, dan in losgeklopt ei en daarna weer paneermeel. Kliederboel gegarandeerd. En dan moeten ze de vriezer in. En er weer uit om ze te frituren natuurlijk. Ik heb ze wel een uurtje van te voren uit de vriezer gehaald om ontploffingen in het vet te voorkomen.

Het frituren ging zowaar helemaal niet slecht. 180 graden, 5 minuten, en de nog licht bevroren bal kreeg een mooi krokant korstje, met weinig lekkages bovendien.





Maar dat was nog maar het hapje bij de borrel! Mijn vrienden hadden de rest van het maal bereid. Een heerlijk kippetje uit de oven, aardappeltjes idem dito met knoflook en rozemarijn en daarbij.... salade verte. Een heerlijk mengsel van vers uit de tuin geplukte salade. Sla, spinazie, kervel, bieslook, dragon, peterselie, ik weet het niet meer allemaal, maar kakelvers uit de tuin. Er overheen walnoot en een simpele mosterddressing. Wat kan een salade toch lekker zijn! Al die verse, subtiele, kruidige smaken gecombineerd met noot, echt verrukkelijk! Was net te laat met de foto.



woensdag 12 juni 2013

Groentebouillon

Ai, vanwege het vele klussen aan mijn huisje is het koken er een beetje bij in geschoten. Met als gevolg een aantal groenten in de groentela die nodig een bestemming moesten hebben; selderijstengels. Ik gebruik veel bouillon voor soepjes dus heb ik maar eens geprobeerd om dit zelf te maken. Wat had ik nog meer? uitlopende uien en voor de rest kruiden uit eigen tuin (bieslook, tijm, rozemarijn en salie). Alles in het water gezet, een paar peperkorrels en twee blaadjes laurier erbij en koken maar. Ik had nogal veel water gebruikt dus het inkoken heeft een aardige tijd geduurd. Op het laatst heb ik het nog even geproefd en wat zoet toegevoegd. Ik denk dat het een prima basis voor mijn soepjes is. Een deel staat in de koelkast, de rest in de vriezer.

Vlierbloesemsiroop

Terwijl ik dit bericht begin te typen, het is al enige tijd sedert het vorige bericht, ik ben namelijk druk bezig met het schilderen van mijn huisje, gaat de deurbel. Een vriendelijke jongen met een stapeltje papier in zijn handen bedrukt met het logo van Artsen Zonder Grenzen. Ook zijn jas is door deze organisatie voorzien. Gisteren al een eveneens vriendelijke man met zijn zoontje erbij met een collectebus van het Rode Kruis, het is kennelijk bedelseizoen. Ik zal mijn mening hierover voorzichtig uitdrukken, het blijft tenslotte internet. Collectes aan huis zijn waarschijnlijk uitstervende, steeds meer mensen hebben geen cash meer. Veilig, en ideaal middel tegen collectes. Het lastig vallen via de telefoon kun je tegenwoordig blokkeren, dat scheelt ook een hoop. De getrainde huurlingen die je aan de deur proberen een lidmaatschap aan te smeren, die zullen helaas nog wel even blijven. Ik heb het er niet zo op. Is er een goed doel die mij op zo'n manier benadert, dan is één ding zeker, daar ga ik nooit lid van worden en was ik al lid, dan zeg ik het abonnement op. Het bewust inspelen op je gevoel, ook bij de nog wekere lotgenoten, vind ik misselijkmakend. Een goed doel dat op deze manier geld als water uitgeeft (de jongelieden worden hiervoor ingehuurd en krijgen een speciale training) om zieltjes te winnen, dat kan mij niet bekoren. Gelukkig zijn er nog genoeg andere goede doelen. Ik heb mijn keuzes hierin vooral gemaakt op het gebied van natuur en milieu.

En in de natuur, daar is het momenteel genieten! en plukken! Deze week de eerste vlierbloesem geplukt. De eerste schermen die in bloei staan, en vooral 's ochtends plukken natuurlijk. Ik heb er vlierbloesemsiroop van gemaakt. De bloesemschermen in een grote pan doen en vullen met water totdat ze net onder staan. Na ongeveer een dag het vocht zeven en hierbij suiker toevoegen. Heel veel suiker zelfs (1250 g / liter). Verwarmen en roeren tot de suiker is opgelost en vervolgens nog wat citroenzuur toevoegen (20 g/liter), daar wordt het iets pittiger van en blijft het langer houdbaar. Voorgaande jaren voegde ik tijdens het trekken naast de schermen ook citroen toe, maar met dit recept proef je wellicht nog meer de vlierbloesem. Ik kan er voorlopig even mee vooruit, heb alle flessen die ik in huis had met het mierzoete spul gevuld. Mengen met koud water en je hebt een heerlijk drankje. Santé!