dinsdag 26 november 2013

De kool en de kokosnoot

 


In het "kistje vol smaak" van afgelopen week zat o.a. een rode kool en een kokosnoot. Wellicht is de combinatie rode kool met kokosnoot best lekker, maar ik heb dit niet geprobeerd. Waarom dan dit bericht over de kool en de kokosnoot?

Nou, er zijn best wel gelijkenissen. Beiden bolvormig en beiden echt basterds om te bereiden. Beiden ook lekker maar da's persoonlijk. Om de kokosnoot te lijf te gaan heb je toch echt een hamer of anderszins grof geschut nodig, en de rode kool geeft zich, als je hem kookt, pas na een uur een beetje gewonnen en vraagt dan om buitengewoon veel andere ingrediënten om op smaak te komen, maar dan heb je ook wat. Rauw eten kan volgens mij ook, dan hoef je er minder externe energie in te steken.

Beiden, zowel de kool als de noot, de één kaal, de andere harig, hebben een interessant innerlijk. De kool geeft bij het doorklieven prachtig gemarmerde doorsneden, de noot heet binnenin z'n harde schaal maagdelijk wit vruchtvlees.

Wat mij bij de kool opvalt is dat als je de kool in reepjes snijdt/schaaft, het lijkt alsof je meer materiaal overhoudt dan je aanvankelijk had. Ik heb dan ook nog een halve rode kool. Bij de noot is dit niet het geval. Eerst laat je het sap eruit lopen en vangt dit op (lekker) en daarna ga je met hamer of zaag of wat dan ook de noot te lijf. Het vruchtvlees geeft zich overigens ook niet echt makkelijk gewonnen en vind ik wat flauw van smaak.

Het sap van de kokosnoot is overigens geen kokosmelk. Ik heb dit wel eens verward en een blikje kokosmelk opgedronken en dat is geen aanrader. Kokosmelk is een dikkig sap dat uit het vruchtvlees wordt geperst, het sap is datgene dat vrij komt als je de noot opent.

Het zijn beiden producten die ik niet zo snel zelf koop en ik vind het daarom toch leuk dat die in het kistje zitten, ben benieuwd naar die van komende week.

Hier de kool met spruitjes, entrecote en aardappelpuree

Geen opmerkingen:

Een reactie posten