maandag 1 april 2013

IJstijd

Gelukkig, we kunnen weer ergens over klagen. Het is koud met Pasen, te koud voor de tijd van het jaar, ijskoud. En ja, ook ik verlang naar warmere tijden. Dat begint meestal in september en met ons klimaat houdt dit verlangen bij mij vaak stand tot en met augustus.

Er zit ook wel een pluspunt aan het koude weer. Tenminste ik heb er één kunnen vinden. De voorjaarsbloemen zoals de krokussen en hyacinten houden het veel langer uit dan ik mij van voorgaande jaren kan herinneren. De koude vertraagt hun bloei en zo komt het dat ze in het strookje voor mijn huisje lekker staan te tetteren in het voorjaarszonnetje.

Nog een voordeel van dit weer is dat het eigenlijk niet meer kouder kan worden en dat het dus weldra beter zal worden. Heerlijk weer zonder jas naar buiten. Terrasjes vol. Dat is wel weer een nadeel als je net van plan was om daar te gaan zitten. Mooi weer heeft dus ook zo z'n nadelen, gelukkig maar.

Het mooie weer komt eraan. Nog even en we zijn dit koude begin weer vergeten en liggen we massaal te bakken aan het strand. In Noorwegen is grillen, maar dan letterlijk, op het strand een heuse volkssport, dit terzijde. Wij eten ijs. IJs eten we alleen met mooi weer, in de winter motten we het niet. Ik heb wel eens een Italiaanse ijsmaker op tv gezien die 's zomers in Nederland ijs verkoopt en 's winters zijn nering in de Italiaanse alpen runt, geen ijs maar sneeuw business.

Het is weer bijna ijstijd en ijs maken is leuk. Als je een ijsmachine hebt, is het zelfs helemaal niet moeilijk. Bij de groothandel is gepasteuriseerd eigeel te verkrijgen dus je kunt het ook aan oma voeren zonder dat ze er aan bezwijkt. Maar waarom zou je ijs maken als je het ook gewoon in de winkel kan kopen? Of bij de ijssalon? Nou, daar weet ik het antwoord op. Tenminste ik weet niet of het voor iedereen afdoende is, maar voor mij wel een reden om zelf ijs te maken. Je kunt namelijk zelf je smaak bepalen en naar hartelust experimenteren.

Zo heb ik vorige week ijs gemaakt. Voelt het buiten nog ijzig aan, in de keuken was het ijspret. Het geeft wel wat afwas, maar dat is makkelijk weg te werken terwijl de ijsmachine z'n ding doet. Ik ben uitgegaan van het basisrecept van roomijs en heb daar zelf smaakjes aan toegevoegd.
Rozemarijn geeft in combinatie met de suiker een heerlijk dennen-achtige smaak. Lekker bij bijvoorbeeld mango-ijs. Mango heeft ook een beetje een harsachtige ondertoon, zeker als deze nog niet helemaal rijp is. Dat vind ik althans. Ik had liever een wat rijpere mango gehad, maar het zal wel geen mangotijd zijn. Rozemarijn met aardbei vind ik ook een goede combinatie. Daarnaast heb ik basilicumroomijs gemaakt. Dat de spellingscheck het niet herkent geeft al aan hoe bijzonder dit is. Het kan ook wat zeggen over mijn taalvaardigheid natuurlijk, het dwarrelt van de rode stippellijntjes in mijn tekst. De verse basilicum kleurt het ijs lekker groen. Basilicum is vrij sterk en in combinatie met de suiker in het ijs verandert de smaak in een soort kruidnagelaroma. Lekker in combinatie met appel of donker fruit zoals, bramen, zwarte bes of bosbes. Ik heb voor bosbes gekozen omdat ik die nog in de vriezer had liggen. Tja.


Op de foto zie je van links naar rechts rozemarijn-, mango-, basilicum- en bosbessenroomijs. De eetvolgorde is van links naar rechts. De rozemarijn en mango zijn wat subtieler en kun je goed samen eten. De basilicum combineert weer goed met de bosbessen. Op zo'n groot bord ziet het er misschien wat lullig uit, maar die vier bolletjes is echt meer dan voldoende.

Kortom, het weer kan dan wel een beetje in de war zijn en daar raken wij mensen dan ook weer van in de war, maar het voordeel is dat we er lekker over kunnen klagen. Nog een voordeel is dat het ijstijd is. En is het geen ijstijd, dan wordt het wel ijstijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten