dinsdag 16 april 2013

Wat klets je nou?

Ik zat vanmorgen in de trein en in dezelfde coupé zat een viertal oudere dames die aan hun tongval te horen overduidelijk uit de omgeving Amsterdam kwamen. Het gesprek, of misschien was het meer het heen en weer gooien van tekst, was van een dusdanig geluidsniveau dat het je niet lukte er niets van mee te krijgen. Op het moment dat de conducteur aankondigde welk station we binnen gingen rijden ging het geluidsniveau zelfs nog omhoog om zo de conducteur te overstemmen. Het gesprek, de woordenwaterval, ging over een zeker Jet. En met Jet was het niet helemaal pluis, ze kwam nooit meer op dansen. En Jet had een nieuwe vriend en daar vonden ze ook wel wat van. De vriend was ook een bekende, hij had een keer een tweedehands colbertje aan toen hij naar het dansen ging en dit rook helemaal naar mottenballen. En soms zag hij er "extreem" goed uit, hij droeg veel gekleurde broeken, en soms helemaal niet. Dit is wat ik heb meegekregen van Jet en haar, voor de treinende dames, duistere relatie met deze heer.

Dit geklets in onvervalst Amsterdams deed me denken aan een heel makkelijk koekje, vorige week nog gebakken. Zo ontzettend makkelijk en snel, dat kan echt iedereen. Kletskoppen of kletsmajoors. Probeer maar.

  • oven voorverwarmen op 200 graden
  • zet de kom van de keukenmachine met het hakmes er reeds in op de weegschaal en zet hem op nul
  • gooi achtereenvolgens (hoeveelheden maken niet zoveel uit, als de verhoudingen maar een beetje kloppen) 50 gram boter, 50 gram bloem, 100 gram (basterd-) suiker, 40 gram noten (amandelen, of pinda's, of walnoten, probeer maar wat), een halve theelepel kaneel en twee eetlepels warm water in de kom. Zelf vind ik het altijd leuk om me niet aan het recept te houden. Dit leidt echter tot wisselend succes.
  • zet de keukenmachine aan en binnen enkele seconden heb je koekjesdeeg. 
  • voorzie een bakplaat van een vel bakpapier en leg hierop met een eetlepel hoopjes beslag, en zorg er voor dat je die ver van elkaar af legt, het hoopje wordt in de oven een plat koekje namelijk.
  • ongeveer 10 minuten in de oven bakken tot je mooie bruine platte koekjes hebt. Elke oven is weer anders dus ik raad aan de baksels in de gaten te houden. Met deze korte baktijd moet dat te doen zijn.
  • als ze goed zijn bakplaat uit de oven halen en koekjes laten afkoelen
Echt, ik kan dit in een kwartiertje, met een voorverwarmde oven weliswaar. Bon apetit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten